Za oknem zadomowiła się wiosna. Dla mnie jest to czas na odświeżenie kuchni, dodanie do niej kolorów i zapachów. Teraz to już w ogóle mało mam czasu na gotowanie, bo aż szkoda dnia. Jest to też czas częstszych wyjść do znajomych. Nawet się nie obejrzę i zaczną się grille, pikniki i inne czasoumilacze. A z pustymi rękami to jakoś tak nie wypada iść. Wiem, że zawsze mogę coś własnoręcznie kupić ale to już chyba nie to samo, prawda? Muffiny uwielbiam, jednak dotąd gościły u nas na słodko. Postanowiłam to zmienić i przygotowałam wersję wytrawną. W zasadzie użyłam dostępnych pod ręką składników, ale przyprawy czy składniki można dowolnie modyfikować.
Muffinki z powodzeniem można zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Po podgrzaniu w mikrofali, smakują jak świeżo wyjęte z piekarnika. Idealne są na wszelkie domowe spotkania, pikniki czy wyjazdy. I ich najważniejsza zaleta, są bardzo proste do przygotowania.
Jeśli szukacie innych inspiracji na przekąski imprezowe zajrzyjcie TU, TU i TU.
Mam też dla was niespodziankę. Ten przepis bierze udział w konkursie „Pyszne głosowanie”, organizowanym przez Bonami.pl
Głosując na niego, macie szansę wygrać przepiękny zestaw talerzy o wartości ponad 400 zł. Wszelkie informacje i możliwość głosowania TUTAJ.
Macie czas do 25 marca. Powodzenia kochani :)
Lista składników
na 12 szt muffinek
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka cebulki prażonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka masła
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 8 czubatych łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
Krok 1
Kurczaka myję, suszę i kroję w drobną kostkę. Paprykę i cebulę również kroję w kostkę.
Krok 2
Na patelni rozpuszczam 1 łyżeczkę masła i szklę cebulę razem z papryką. Gdy są miękkie, dokładam mięso i trzymam na patelni tak długo, aż przestanie być różowe (surowe). Studzę.
Krok 3
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. W jednej sporej misce mieszam wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy i proszek).
Krok 4
Do miski dodaję ostudzoną zawartość patelni i bardzo dokładnie mieszam.
Krok 5
W drugiej misce mieszam składniki mokre (jogurt, olej, jajka, ketchup).
Krok 6
Składniki mokre wlewam do suchych i całość niedbale mieszam. Zbyt długie mieszanie sprawi, że muffiny będą twarde.
Krok 7
Papilotki uzupełniam ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 35-40 min. Półka środkowa, grzanie góra-dół. Po upieczeniu, studzę.
Krok 8
Do majonezu ścieram dwa ząbki czosnku, mieszam. Napełniam szprycę i dekoruję babeczki. Majonez można też podać osobno do maczania muffinek.





Smacznego!