Dzisiaj gotuję z szefem kuchni Vienna House Andel’s Cracow Marcinem Socha. Razem przygotujemy dla Was opracowane przez Marcina dania. Przed Wami Wege Foodbook – 3 dania, dzięki którym zostaniecie królem każdej imprezy ?
Wege Foodbook – Śniadanie – Pudding z avocado i chia
Składniki na 8 porcji
- Duże awokado 1 szt.
- Mleko kokosowe 400 ml
- Nasiona chia ¼ szklanki
- Niesłodzone kakao w proszku 65 g
- Syrop klonowy 100 ml
- Laska wanilii 1 szt.
- Sól morska drobnoziarnista do smaku
Wykonanie
Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki blendując na wysokiej mocy, aż będą gładkie i kremowe (czas mieszania zależy od mocy miksera.)
Wlewamy pudding do poszczególnych ramekinów lub filiżanek, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc, aby się schłodziły, a chia rozkleiła i zrobiła konsystencję puddingu.
Wege Foodbook – Obiad – Kotleciki z jajek i boczniaków na szpinaku z rodzynkami i cherry
Składniki na obiad dla 4-6 osób
- Boczniaki 500 g
- Szalotka 100 g
- Jajka ugotowane na twardo 5 szt.
- Jajko 2 szt.
- Natka pietruszki 50 g
- Oliwa do smażenia 80 ml
- Panierka Panko 100 g
- Szpinak świeży baby 200 g
- Cherry wytrawne 80 ml
- Śmietana kremówka 200 ml
Wykonanie
Drobno posiekane boczniaki podsmażamy na szalotce zeszklonej na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem (boczniki muszą być dobrze wysmażone aby nie puściły wody jak dodamy je do masy z jajek). Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego jajka dodajemy przestudzone boczniaki, posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie zamiast pietruszki można dodać tymianek) i surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w panierce panko. Podsmażamy na niezbyt mocno rozgrzanym oleju uważając, aby panierka nam się nie przypaliła.
Podczas gdy smażymy kotleciki wykonujemy szpinak. Drobno posiekaną szalotkę podsmażamy na oliwie, podlewamy cherry. Dodajemy opłukany młody szpinak i namoczone rodzynki. Gdy cały szpinak nam opadnie, dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Usmażone kotleciki podajemy na duszonym szpinaku.
Wege Foodbook – Kolacja – Sandwich z pastą z ciecierzycy i pastą z pieczonego bakłażan i grillowanym tofu
Składniki na 4 porcje
- Bakłażan 1 szt.
- Papryczka Chili 1 szt.
- Oliwa z oliwek dobrej jakości 100 ml
- Czosnek 4 ząbki
- Ciecierzyca ugotowana 200 g (może być z puszki)
- Pasta tahini 80 g
- Cytryna 1 szt.
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Sos sojowy 100 ml
- Limonka 1 szt.
- Ser tofu 400 g
- Kilka kromek ulubionego ciemnego pieczywa
- Sól, pieprz
Wykonanie
Bakłażana przecinamy na 3 grube plastry, oprószamy solą i smarujemy oliwą z każdej strony. Grillujemy na suchej patelni na rumiany kolor. Ściągamy z patelni i z jeszcze ciepłego bakłażana ściągamy skórę najlepiej wyciągając cały środek łyżką. Cały miąższ drobno siekamy nożem i przekładamy do miski. Doprawiamy solą i posiekaną chili. Dodajemy część posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek i starte 2 ząbki czosnku. Zostawiamy do przestygnięcia.
Do jeszcze ciepłej ugotowanej ciecierzycy przeciskamy 2 ząbki czosnku pozwalamy mu się delikatnie zaparzyć. Następnie dodajemy pastę tahini sok z cytryny. Delikatnie miksujemy blenderem tak, aby były wyczuwalne kawałki ciecierzycy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zmiksowanej masy dodajemy sporą ilość dobrej jakości oliwy z oliwek i resztę drobno posiekanej natki pietruszki.
Z sosu sojowego, limonki i chili robimy marynatę do sera tofu. Kroimy ser tofu na plasterki o grubości około 0,5 cm. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie.
Grillujemy dwa plasterki marynowanego tofu i dwie kromki ulubionego ciemnego pieczywa. Jedną kromkę smarujemy pastą z bakłażana, drugą natomiast pastą z ciecierzycy. Na kromkę układamy plasterki pomidora, grillowane tofu i pokrojone avocado. Przykładamy drugą kromką i powstaje nam alternatywna wegetariańska wersja kanapki klubowej.
Dziękuję Marcinowi za ogrom wiedzy i wspólne gotowanie, a Wam, że jesteście tutaj ze mną i oglądacie tworzone przeze mnie treści ??
Ps. Zmieniłam system do pisania komentarzy, poprzedni był zbyt skomplikowany. Zastanawiam się czy z tego będzie się Wam korzystać lepiej. Skomentujcie i dajcie znać, czy taka forma jest wygodniejsza.
Ps.2 Poza tym bardzo lubię kiedy do mnie piszecie. Zostawcie chociaż znak, że tu byliście :)
Bardzo fajne zestawienie, na najbliższy weekend mam nadzieję że przetestuje parę dań i zaskoczę moich gości. Dzięki za wpis.
Mnie najbardziej pociągają te kotleciki, będę musiała takie zrobić
One są RE-WE-LA-CYJ-NE!!! :D
Daj znać jak wyszły ;)
Ja skusze sie na kotlety mniam mniam
One są mega mega rewelacyjne! Pochwal się rezultatami!
A i jakie piękne wnętrza są w tym hotelu…
Taaaaak, zwłaszcza bar :)
Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Chyba dziś zrobię numer 1:)
Oooo widzę że chia na razie wygrywa :)
Apetyczne zdjęcia! I też mnie kusi ten pudding z chia
Nawet Kamil bardzo go polubił, a on często kręci nosem na takie nowości :)
Bardzo ciekawe przepisy. Wyglądają bardzo atrakcyjnie, a wykonanie nie wydaje się być trudne. Ten pudding mnie kusi :-) Ciekawa jestem jego smaku… Pozdrawiam serdecznie
W takim razie zrób koniecznie i wróć napisać czy smak dorównał ciekawości ?