Tort bezowy z truskawkami i bitą śmietaną chodził za mną od dawna. Uznałam więc, że majówkowe rozpoczęcie sezonu grillowego to dobry czas, żeby podzielić się z wami moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na bezę. W następnym wpisie pokażę wam przepiękny piknik w ogrodzie, na którym gościł ten tort.
W przypadku tego tortu, nie ma większego znaczenia, czy białka będą miały temperaturę pokojową. Mogą być prosto z lodówki. Najważniejszy jest tutaj cukier. Chociaż sprawdzi się każdy, nawet brązowy, to ja polecam wam drobny cukier do wypieków. Zwłaszcza, jeśli używacie ręcznego robota. Żeby beza wyszła idealna, cukier musi się całkowicie rozpuścić w białkach. Najlepiej sprawdzić to organoleptycznie, pomiędzy palcami nie możecie czuć żadnej grudki cukru. Uda się to, jeśli cukier będziemy dodawać powoli, łyżka po łyżce.
Najbardziej lubię bezy z truskawkami ale pasują też porzeczki, jagody, maliny czy po prostu bita śmietana i roztopiona czekolada.
LISTA SKŁADNIKÓW
- 4 białka
- 220 g drobnego cukru do wypieków (1 pełna szklanka)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 800 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kostek czekolady do dekoracji
- ulubione owoce (u mnie 500 g truskawek)
Krok 1
W misce miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy.
Krok 2
Na płaską blaszkę wykładamy papier do pieczenia (będą potrzebne 2 blaszki). Rysujemy na nich okrąg o średnicy 22 cm (odrysowujemy talerz). Na jednej z blaszek obok koła nakładamy łyżeczką małe porcje bezy, to będą małe beziki do dekoracji, ale możemy z nich zrezygnować.
Krok 3
Na odrysowaną powierzchnię koła wykładamy połowę masy, drugą połowę na drugie koło. Lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 120 stopni C, z termoobiegiem (jednocześnie obie blaszki) przez 50 minut. Po tym czasie beza powinna być sztywna w dotyku, jeśli nie jest należy jeszcze chwilę piec.
Krok 4
Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy bezę do całkowitego wysuszenia. U mnie trwa to ok 3 godzin.
Krok 5
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Jeden blat bezy kładziemy na paterze i wykładamy na niego połowę kremówki. Układamy truskawki pocięte w plasterki. Przykrywamy drugim blatem bezy i ponownie kremówką. Dekorujemy truskawkami, małymi bezami i czekoladą (rozpuszczamy kilka kawałków czekolady w mikrofali).
A wy lubicie tort bezowy z truskawkami?
Uwielbiam tort bezowy