Nie należę do ludzi, którzy gotują bo muszą. Uwielbiam gotować. Jest to dla mnie wyjątkowy relaks, bardziej od gotowania, lubię tylko wycieczki po górach. Niestety w tak napiętym grafiku, w jakim żyję od powrotu do pracy, często w nadmiarze słyszę słowa “szybko, ekspresowo, prosto”. Całe szczęście, że spełniając te warunki, nadal można jeść smacznie i mieć dla was pomysł na obiad. A ja lubię smacznie jeść. Pewnie dlatego nie nadaję się na długie diety, w których żyje się tylko powietrzem, a i to uznawane jest za zbyt kaloryczne :)
Poza pytaniami od was, jak usmażyć bananowe placuszki, żeby się nie rozpadały, często czytam pytania o uroczystych obiadach. Co podać? Czy w kuchni trzeba stać całe godziny? Czy taki obiad musi być drogi? Dzisiaj podaję wam propozycję na soczystą, dietetyczną rybę podaną na delikatnym szpinaku. Jeśli zrezygnujecie z dodatku ciasta francuskiego, będzie to naprawdę wyborne i wykwintne danie dietetyczne. Samo planowanie posiłków czy zakupów nie musi zabierać sporo czasu. Planuję taki post, w którym opiszę wam, jak ja to sobie ogarniam, bo wyjątkowo nie lubię stać w kolejkach. Unikam marketów zawsze w weekendy. Dobrym rozwiązaniem jest robienie zakupów przez internet. Nie inaczej było tym razem. Wracając z pracy dostałam telefon, że kurier z zakupami już czeka. Produkty do tego przepisu zostały zamówione w Delikatesach Internetowych Alma24.
Wybrałam mrożonego dorsza, którego wcześniej bardzo powoli rozmrażałam w lodówce.
Lista składników
- 1 opakowanie mrożonych filetów z dorsza (klik)
- 1 ciasto francuskie (klik)
- 1 opakowanie szpinaku
- 8 suszonych pomidorów
- oliwa z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- suszony czosnek
- sok z cytryny (do pokropienia ryby)
- 3 łyżki koperku (dałam mrożony)
Krok 1
Piekarnik nastawiam do 180 – 200 stopni C. Naczynie do zapiekania wykładam fonią aluminiową (błyszczącą stroną do góry).
Krok 2
Wkładam rozmrożone filety i oprószam je solą i pieprzem z obu stron. Polewam oliwą z suszonych pomidorów i skrapiam sokiem z cytryny. Obficie posypuję koperkiem.
Krok 3
Zawijam folię i wkładam do piekarnika na 15-20 minut, w zależności od wielkości ryby.
Krok 4
W tym samym czasie blat ciasta francuskiego rozwijam na blaszce. Kroję na 8 kwadratów.
Krok 5
Nakłuwam widelcem, aby ciasto nie wyrosło za wysokie. Smaruję oliwą z suszonych pomidorów i delikatnie solę. Posypuję ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem. Wstawiam do piekarnika i zapiekam razem z rybą. Będę gotowe w tym samym czasie.
Krok 6
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z pomidorów. Ścieram na tarce o drobnych oczkach 2 ząbki czosnku i przesmażam (chwilkę, żeby nie zrobił się gorzki.) W tym czasie kroję w mniejsze kawałki 8 suszonych pomidorów.
Krok 7
Pomidory dodaję na patelnię i mieszam. Dokładam szpinak i duszę do miękkości (ok 7 minut). Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
Układam na talerzu szpinak a na nim kawałek ryby. Podaję z kwadratami z ciasta francuskiego.
Smacznego!!!
Kochani, kolorowych snów. A jutro już kolejny wpis z weekendowym śniadaniem, który tak lubicie :)