Uwielbiam krokiety i wiadomo, że tych prawdziwych nie zastąpi nic. Kiedy jednak nie mam czasu na przygotowanie naleśników, albo po prostu chcę zrobić coś innego, serwuję właśnie takie kanapkowe krokiety. Pokazuję wam w filmie najprostszą wersję. Jednak czasami jako farsz trafiają do środka zmielone, podsmażone pieczarki albo pasta z żółtego sera i cebuli. Zamiast papryki, która fajnie przełamuje smak sera, możecie dodać kiszonego ogórka. Można użyć również tostowego chleba pełnoziarnistego. Z innych pomysłów na coś szybkiego z tostowego chleba, polecam wam “pizzę”.
Tak przygotowane kanapki można podawać na kilka sposobów:
- bez panierowania – świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły
- panierowane – jako danie obiadowe z dodatkiem sałatki, które równie dobrze może być lunchem do pracy czy na uczelnię
- panierowane – pokrojone w kawałki i podane na wykałaczce świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska
Lista składników
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki ulubionej wędliny
- 4 plasterki sera (topiony lub zwykły np gouda)
- 4 paski papryki
- masło lub serek do smarowania
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- oliwa (użyłam aromatyzowanej o smaku chilli)
- 1/2 opakowania miksu sałat
Krok 1
Z chleba tostowego odcinam skórki i wałkuję każdą kromkę, aby łatwo ją było rolować. Niezbędne jest odcięcie skórek, gdyż przy zwijaniu bardzo się kruszą i odpadają.
Krok 2
Smaruję kromki serkiem i układam wędlinę oraz ser. Na jednym brzegu układam pasek papryki. Zwijam w rulonik (patrz na filmie) i dociskam złożeniem do dołu.
Krok 3
Jeśli kanapki chcę usmażyć, maczam je w roztrzepanym i posolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażę na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4
Na talerzu układam sałatę. Skrapiam oliwą i układam krokiety. Podaję z ketchupem lub ulubionym sosem.
Jeśli jeszcze nie mieliście możliwości zobaczyć, co smacznego gościło u mnie w listopadzie, zapraszam TUTAJ
Robiliście już kiedyś takie kanapki? Zabralibyście taki lunch do pracy?
Jak zawsze czekam na wasze komentarze.
no i cudownie … aleś jej odpisała.
Chciałam napisać, ze tak to pięknie wygląda ze usmażyłam ‘krokiety’ i ja. ALE. Sprasowane tosty smakowały jak zelówa. Nie miały smaku, nie wiadomo było co to w ogóle jest to twarde cienkie w panierce. Pomysł fajny, ale jak dla mnie jednak niewypał. Głodna byłam wiec zjadłam. Ale nie smakowało mi niestety. Wyglądało też inaczej ale może brak mi wprawy.
“Pomysł fajny, ale jak dla mnie jednak niewypał” czyli fajny niewypał :) dobre i to :)
Rewelacyjny pomysł! Inne też mi się podobają. Mam pytanko, jeśli polubię stronę, zasubskrybuję kanał, czy będę otrzymywać tylko nowe przepisy, czy także (nie wiem jak to ładnie ująć) opowieści rodzinne i te różne inne tematy?
-jeśli subskrybujesz kanał na YouTube to będą tylko nowe przepisy, do innych wpisów raczej nie ma filmów
-jeśli polubisz profil na Facebooku najprawdopodobniej będą się pokazywały informacje o wszystkich postach
-a jeśli chcesz po prostu wejść na stronę i mieć do czynienia tylko z przepisami, wystarczy na górze w stopce wybrać kategorię “przepisy” i reszta tematów i postów się nie pokaże
wybór należy do ciebie :)
Szkoda bo najczęściej loguję się na facebooka, a nie lubię gdy ktoś atakuje mnie reklamami czy zaproszeniami do gier, i te inne twoje posty bardzo by mnie irytowały. pozostaje zaglądać co jakiś czas na przepisy.
no i cudownie, grunt żeby cię nic nie irytowało :)