Placuszki są naprawdę proste w przygotowaniu. Można wykorzystać do nich kaszę, która została z obiadu. Czasami tak robię i wtedy mam po prostu kilka placuszków na lunch do pracy. Nie mogę się nigdy oprzeć tym skwarkom boczku, wg mnie pasują idealnie. Jednak jeśli chcecie wersję wegetariańską, wiecie co należy zrobić :)
Glazurowane warzywa są wyśmienite. Uwielbiam zarówno do mięsnych dań, jak i w towarzystwie placków. Najczęściej podaję w tej wersji marchewkę, pietruszkę, jabłka i koktajlowe pomidorki ale właściwie, kto wam zabroni zglazurować cokolwiek innego.
Najlepsze w tych placuszkach jest to, że wszyscy myślą, że są mięsne. Dobrze doprawionym placuszkom naprawdę niczego nie można odmówić. Znikają błyskawicznie. I jeszcze jedna uwaga, jeśli wasze dzieci nie zjedzą ziarenek kaszy, zmiksujcie wszystko. Wtedy możecie do usztywnienia dodać odrobinę mąki więcej, albo obtoczyć je przed smażeniem w bułce tartej.
Placuszki – Lista składników (dla 4 osób)
- 200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 1 jajko (w ostateczności można je pominąć)
- 1 pęczek natki pietruszki lub mrożony koperek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- kilka łyżek kwaśnej śmietany do podania placuszków
- mała kosteczka boczku (niekoniecznie)
Krok 1
Kaszę gryczaną gotuję do miękkości w 400 ml osolonej wody przez ok 20 minut. Schładzam.
Krok 2
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na małej ilości masła i oleju. Ma się zrumienić a nie przypalić. Czosnek ścieram na tarce lub drobniutko kroję. Pietruszkę lub koperek drobno siekam.
Krok 3
W misce mieszam kaszę, twaróg, jajko, natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę, czosnek, mąkę i przyprawy (paprykę, sól i pieprz). Odstawiam na kilka minut, żeby masa zwarła a smaki się dotarły.
Krok 4
Za pomocą zwilżonych dłoni formuję kotlety i smażę je na odrobinie oliwy po 3 minuty z każdej strony. Odkładam na ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu.
Krok 5
Boczek kroję w kostkę (kupuję często już paczkowany pokrojony) i podsmażam na suchej patelni aż zrobią się skwarki.
Krok 6
Podaję na glazurowanych warzywach z kwaśną śmietaną i boczkiem. Bardzo fajnie pasują tutaj czosnkowe bagietki.
Glazurowane warzywa – Lista składników
- 4 marchewki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 pietruszki
- 2 jabłka
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
Krok 1
Na suchą patelnię wlewam 3 łyżki wody a kiedy się zagotuje dodaję 1/4 kostki masła. Gdy masło się rozpuści, dosypuję cukier i nie mieszając, czekam, aż się upłynni.
Krok 2
Marchewki i pietruszki obieram i kroję w słupki (niezbyt cienkie). Jabłka ze skórką kroję w ósemki, ale pozbawiam je gniazd nasiennych. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół.
Krok 3
Gdy cukier już całkowicie się skarmelizował dodaję pocięte marchewki, pietruszki i jabłka. Dokładnie i delikatnie mieszam. Przykrywam patelnią i duszę kilka minut, aż wszystko zmięknie. Na koniec wrzucam jeszcze pomidorki. Po 5 minutach, zdejmuję z ognia. Trzymam pod przykryciem do chwili podania.
SMACZNEGO!