Pierwszy raz przepis na te zdrowe ciastka bez cukru i mąki zobaczyłam na blogu Ani Lewandowskiej. Głównym składnikiem jest preparowana kasza jaglana (klik), ciasteczka są więc bezglutenowe. Następnym razem zamiast jajka postaram się wykorzystać banana. Oryginalny przepis Ani zawierał inne bakalie, ale ja dałam co miałam i takie składniki wam podam. Ciasteczka są przepyszne. U nas znikają za szybko. Wg informacji ze strony Ani, idealnie nadają się jako posiłek po treningowy. Ja bardzo chętnie zabieram je jako przekąskę na lunch do pracy.
LISTA SKŁADNIKÓW NA 8 CIASTEK
- 6 łyżek preparowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pestek słonecznika i dyni (razem, możecie dać jeden rodzaj)
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach)
- 2 łyżki miodu albo syropu klonowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu (ale w ogóle nie jest konieczny)
Krok 1
Jajko z miodem ubijamy mikserem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Krok 2
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy i delikatnie rozpłaszczamy (na kształt ciastka). Nie rosną więc mogą być obok siebie. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy z papieru jeszcze ciepłe.
Jeśli wpis ci się podoba albo uważasz, że jest przydatny, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz i udostępnisz dalej. Dzięki <3
Właśnie zrobiłam :D W trochę zmienionej wersji, trochę nie znam swojego piekarnika, ale wyszły smacznie :D
Nareszcie udało mi się dostać preparowaną kaszę jaglaną :-D
Mega, w takim razie smacznego:)
A czym mogę zastąpić kaszę jaglaną? Np. płatkami owsianymi ?
Nie robiłam z płatkami, ale myślę, że powinny wyjść.
A czy kasza jaglana ekspandowana nie jest trochę gorzka? Ja niestety taką kupiłam i to skutecznie zniechęciło mnie do dalszych eksperymentów z nią. Ale Twoje ciastka zdecydowanie kuszą :) może powinnam spróbować kupić inne opakowanie.
Ta jest z miodem, może takiej spróbuj.
Dzięki spróbuję takiej wersji :)
Uwielbiam takie słodkości. Ostatnio robiłam batony z daktyliami- pycha
Przepis wygląda ciekawie, ciastka lądują na na mojej liście „to do” :) Uwielbiam kaszę jaglaną, ostatnio coraz częściej eksperymentuje z przepisami na bezglutenowe smakołyki :D
Daj znać jak zrobisz :)
Mniam, uwielbiam takie przepisy. Podoba mi się tutaj
Skąd ta śliczna deseczka?
obecna kolekcja Tchibo
Wyglądają rewelacyjnie. Przepis od Ani już sprawdzilam..