Byłam we Włoszech raz, na nartach, może kiedyś napiszę o tym więcej. Zjadłam pizzę ale nie wpadłam na to, żeby zamówić u nich sałatkę, która właśnie stamtąd się wywodzi. No cóż, mam pretekst żeby wrócić. Może się komuś narażę, ale dla mnie same pomidory orologio rolex day date 118238 dorato da uomo 36 mm i ser to połączenie, delikatnie mówiąc, troszkę mdłe. Jednak w połączeniu z jajkiem, to już inna sprawa. Wyobraźcie sobie jak płynne żółtko tworzy sos do sałaty. Pyszności. Do tego chrupiące grzanki i pyszna, aromatyzowana oliwa. I oczywista oczywistość, to jest dietetyczne danie i idealne na śniadanie. Idealne dla wegetarian, dla bezglutenowców. I tylko współczuję w tym przypadku tym, którzy nie mogą jeść jajek. No, chyba, że ich nie lubią :)
Lista składników
- 1 spory pomidor malinowy (lub 2 małe)
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 opakowania miksu sałat
- 2 jajka
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek z papryczką chilli
- 1 bułka (na grzanki)
Krok 1
Przygotowuję jajko sadzone. Można to zrobić tradycyjne albo w foremce, jak ja. Nagrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Układam foremkę i gdy się nagrzeje wbijam fendi 740395 1 aaa belts do niej białko. Gdy delikatnie się zetnie, układam na środku żółtko. Przykrywam pokrywką aby ścięło się od góry. Na koniec delikatnie solę. Długość smażenia zależy od tego, czy żółtko ma być płynne, czy ścięte.
Krok 2
W tym czasie na talerzu układam sałatę. Na niej plasterek pomidora, sera, pomidora. Na środku układam jajko, następnie pomidor, ser i pomidor.
Krok 3
Posypuję ziołami prowansalskimi a sałatę polewam oliwą. Możecie o niej przeczytać TUTAJ
Krok 4
Podaję z grzankami.